- Σαντίάγο
- (Santiago). Όνομα δύο αμερικανικών πόλεων.
1. Πόλη (5.133.747 κάτ.) της κεντρικής Χιλής, πρωτεύουσα του κράτους από το 1818 και της ομώνυμης επαρχίας (15.349 τ. χλμ., 5.133.747 κάτ.). Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μαπότσο, παραπόταμου του Μάιπο, σε πεδινή περιοχή στην οποία δεσπόζει όμως η Κορδιλιέρα των Άνδεων. Το Σ., που ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 1541 με το όνομα Σαντιάγο ντε Νουέβα Εστρεμαδούρα από τον Ισπανό κατακτητή Πέδρο ντε Βαλντίβια, καταστράφηκε το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ύστερα από σφοδρή επίθεση των Ινδιάνων. Ανοικοδομήθηκε όμως και αναπτύχθηκε βαθμιαία, παρόλες τις ζημιές από τους σεισμούς (προπάντων το 1647) και τις προσχώσεις του Μαπότσο, στον οποίο τώρα έχουν κατασκευαστεί διώρυγες. Το 1923 συνήλθε σ’ αυτό η πέμπτη Παναμερικανική Διάσκεψη. Το Σ. είναι μια ωραία και μοντέρνα πόλη με λεωφόρους, κήπους και πανοραμικούς λόφους (Πάρκα της Σάντα Λουσία και του Σαν Κριστόμπαλ, καθεδρικός ναός, εκκλησία και μοναστήρι του Σαν Φρανσίσκο, μουσεία καλών τεχνών, ιστορίας και φυσικής ιστορίας). Από την πρωτεύουσα μπορούν να γίνουν ενδιαφέρουσες εκδρομές στις κοντινές ορεινές περιοχές Ελ Βολκάν, Λαγκουνίλιας, Φαρελιόνες και Λα Πάρβα καθώς και στα κοντινά παραθεριστικά κέντρα στα περίχωρα του Σαν Αντώνιο. Δρόμος και σιδηρόδρομος ανεβαίνουν την κοιλάδα του Ακονκάγκουα και οδηγούν στο Πορτίλιο, το φημισμένο τουριστικό κέντρο του σκι. Στα νότια του Σαντιάγο απλώνεται, γόνιμη και πράσινη, η κεντρική κοιλάδα που κλείνεται στα δυτικά από την παράκτια κορδιλιέρα και στα ανατολικά από τις πλαγιές των Άνδεων. Ο ταξιδιώτης που κατευθύνεται προς την περιοχή των λιμνών μπορεί να σταματήσει στην Τάλκα, στην Τσιλιάν, στο Λος Άνχελες.
Το Σ. είναι ένα από τα μεγαλύτερα πνευματικά κέντρα της Λατινικής Αμερικής, έδρα του πανεπιστήμιου της Χιλής και του Καθολικού Πανεπιστήμιου, στρατιωτικής και αεροναυτικής ακαδημίας, Εθνικού Ωδείου, ενός ανώτερου ιδρύματος καλών τεχνών, μουσείων, θεάτρων, βιβλιοθηκών και διάφορων σχολών. Το Σ. εξάλλου είναι σημαντικό εμπορικό κέντρο μεγάλου μέρους της διαμήκους χιλιανής κοιλάδας επειδή βρίσκεται στη σιδηροδρομική γραμμή η οποία διασχίζει κατά μήκος τη χώρα, και βιομηχανικό κέντρο από τα μεγαλύτερα της Νότιας Αμερικής, στο οποίο βρίσκονται οι μισές περίπου χιλιανές βιομηχανίες. Απαντιούνται όλοι σχεδόν οι βιομηχανικοί τομείς, αλλά προπάντων υφαντουργίας, ειδών διατροφής, χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων, μεταλλομηχανουργίας, ηλεκτρομηχανουργίας, χαρτοποιίας και καπνού. Επίνειο του Σ. στον Ειρηνικό είναι το γειτονικό λιμάνι του Βαλπαραίσο που, για το λόγο αυτό, έγινε το σημαντικότερο της Χιλής. Το αεροδρόμιο βρίσκεται στη Λος Σερίλιος, λίγο προς τα νοτιοδυτικά της πόλης.
2. Πόλη της Κούβας στο ΝΑ άκρο του νησιού (280.000 κάτ.). Είναι αξιόλογο λιμάνι και βιομηχανικό κέντρο επεξεργασίας καπνού, σοκολάτας, ζάχαρης, ποτών κ.ά. Η πόλη ιδρύθηκε το 1514 από τον Ν-ηέγκο ντε Βελάσκεθ και διατέλεσε πρωτεύουσα του νησιού ως το 1589, οπότε πρωτεύουσα έγινε η Αβάνα.
Με το ίδιο όνομα αναφέρονται και δύο άλλες αμερικανικές πόλεις, η μια στην Αργεντινή (Σ. ντελ Εστέρο) και η άλλη στη Δομηνικανή δημοκρατία.
Το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστήμιου της Χιλής, που ιδρύθηκε το 1728.
Dictionary of Greek. 2013.